De olievelden van Noord-Dakota trekken Amerikaanse mannen uit het hele land aan. In het oliestadje Williston is Pam Rinas een van de weinige stay at home moms. Ze geeft haar kinderen thuis les. Om het gezin van zeven kinderen te onderhouden, werkt haar man voor twee.

 

Elke doordeweekse dag beginnen de schoolgaande kinderen van Pam Rinas (53) met het overschrijven van vier bijbelverzen. Vandaag is het Exodus 7.
,,De vissen in de rivier stierven en verspreidden een vreselijke stank. Overal in het land was water in bloed veranderd”, schrijft Ayricka (10). Haar zus Abi (13) kijkt het werk na op spelfouten.
‘Bijbel’ is het belangrijkste vak in het thuisles-programma van Pam Rinas. Mocht er iets gebeuren waardoor de schooldag aan huis niet afgemaakt kan worden, dan is het belangrijkste vak in ieder geval aan bod gekomen.
Geen van Pam Rinas’ zeven kinderen is ooit naar een gewone school geweest. Ze heeft ze allemaal thuis onderwezen. Dat mag in de VS. Op openbare scholen leren de kinderen dat homoseksualiteit niet verkeerd is, zegt ze, de evolutietheorie zit in het lespakket, abortus is bespreekbaar. Dat willen zij en haar man niet. ,,Wij vinden dat de overheid niks te maken heeft met hoe wij onze kinderen lesgeven. Dat is tussen ons en God.”
Terwijl de twee meisjes schrijven, ruimt hun moeder de vaatwasser uit. Poetst een paar vette vingerafdrukken van de kastjes. Haar dochters weten wat ze moeten doen. Bovendien, in een huishouden waar vier van de zeven kinderen nog thuis wonen, staat het werk nooit stil.
Keith Rinas, haar man, is al voor zonsopkomst vertrokken. Hij is bijna nooit thuis. Zijn baan als planner in de olie-industrie is stressvol, onregelmatig, tijdrovend. Hij werkt voor twee om het grote gezin te onderhouden. Hij wil niet dat zijn vrouw een baan neemt. En zij wil dat zelf ook niet.
In een stadje waar de werkloosheid minder dan één procent bedraagt en alles draait om geld verdienen, kun je met zo’n levenswijze lang niet altijd op begrip rekenen. ,,Ik weet dat mensen ons niet normaal vinden. Als je zegt dat je huisvrouw bent en zeven kinderen thuis les geeft, slaan ze op tilt. Wij worden als reactionair gezien.”
Des te belangrijker vindt ze het dat andere vrouwen hetzelfde gaan doen als zij. In haar woonkamer organiseert ze bijbelbesprekingen voor vrouwen die ook veel kinderen hebben en niet werken. Als stay at home mom heb je elkaar nodig, zegt ze. De besprekingen worden steeds beter bezocht.
Tegen half zes vult het huis zich met de geur van lasagne. Iedere dag eet het gezin om zes uur stipt. Aan tafel, niet voor de buis. Ze heeft vijf schalen lasagne gemaakt: om te bewaren, maar ook voor onverwachte eters. De voordeur staat altijd open. ,,Dit stabiele huis is wat wij de wereld te bieden hebben.”
Pam Rinas’ zoon Jesse (24), die is aangeschoven met zijn kersverse bruid Abigail (20), bidt voor. Het gezin houdt elkaars hand vast, ogen gesloten. Jesse dankt voor de dag, voor zijn werk, voor de lasagne, dat ze bij elkaar zijn. ,,In Jezus’ naam. Amen.”

Beeld: Ilvy Njiokiktjien