Activisten bevrijdden zes honden die bedoeld waren als proefdieren. Voor de rechter betoonden ze geen spijt.

 

De rechtbank in Den Bosch heeft gisteren vijf aanhangers van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) veroordeeld tot ieder een taakstraf van 50 uur en een maand voorwaardelijke celstraf, en samen 3.000 euro schadevergoeding. Zij stonden terecht voor de diefstal van zes beagles bij een fokker. De honden waren bedoeld als proefdier voor een farmaceutisch bedrijf.

Met het oordeel volgde de rechter de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de officier van justitie bestaat er kans op herhaling van de diefstal, omdat alle verdachten achter de ‘bevrijding’ bleven staan. ,,De goede bedoelingen ten spijt zijn verdachten veel te ver gegaan”, aldus de officier.

 

De rechter nam kennis van de motieven van de verdachten, maar zag daarin geen rechtvaardiging van de actie. Ook als je het niet eens bent met de regels, zei de rechter, wil dat niet zeggen dat je het strafrecht mag overtreden. Volgens hem hadden de vijf ook legaal actie kunnen voeren om te betogen dat je geen dieren hoort te gebruiken voor farmaceutische proeven.

 

De activisten van de Anti Dierproeven Coalitie namen de zes beagles in april vorig jaar mee van een fokker in het Noord-Brabantse Escharen. Met een ladder klommen de drie mannen en twee vrouwen over de omheining en namen zoveel honden mee als zij konden dragen. De andere honden lieten zij achter in hun hokken. De actie was niet bedoeld om zo veel mogelijk dieren te bevrijden, maar vooral om het lot van proefdieren onder de aandacht te brengen. De volgende dag gaven de vijf zich bij aan bij de politie, met een tv-ploeg van Veronica in hun kielzog. De honden waren ondergebracht op onbekende adressen. Naderhand sprak de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) van een bevrijdingsactie.

 

Het is voor het eerst dat de ADC als organisatie de wet heeft overtreden. Tot nu toe hield ze het bij demonstraties voor laboratoria, bij farmaceutische bedrijven, proefdierfokkerijen en universiteiten in Nederland en België.

 

ADC-oprichter Robert Molenaar en de andere veroordeelden toonden na het rechterlijk oordeel geen spijt. ,,Het is een pittige uitspraak. Maar voor ons staat het doel voorop: de beagles bevrijden en publiciteit generen”, zegt hij. ,,Uiteindelijk willen we dat de wetten voor het gebruik van proefdieren veranderen. Daar is heel veel aandacht voor nodig.”

 

Molenaar zelf heeft al wel eerder met justitie te maken gehad. In 2001 zat hij in de gevangenis in Denemarken voor het loslaten van nertsen als activist van het radicale Animal Liberation Front. Zijn opvattingen en gedrevenheid zijn sindsdien niet veranderd, zegt hij. ,,De methode wel. Met de oude manier red je individuele levens in stilte doordat je de schaduwkant opzoekt. Ik wil nog steeds lege kooien, maar de weg die je bewandelt om dat voor elkaar te krijgen, is veranderd.”

 

Is de actie, zoals de officier zei te vrezen, voor herhaling vatbaar? Molenaar laat zich er niet over uit. ,,Mijn hart zegt ja, maar het was een unieke situatie. Je moet je afvragen of je met nog zo’n actie je doel bereikt.”

 

Aandacht trekken
In termen van publiciteit was 2014 een topjaar voor de Anti Dierproeven Coalitie. Zo genereerde het proces gisteren, wegens de bevrijding van zes beagles uit een fokkerij, veel aandacht voor dierproeven. Ook zaten de dierenactivisten achter de ‘labradorcampagne’ tegen de Universiteit Maastricht. De universiteit bleek labradors te gebruiken als proefdieren voor pacemakers.

De ADC organiseerde protest en begon een handtekeningenactie. Onder druk van die petitie schortte de universiteit de proeven op. De labradors werden beschikbaar gesteld voor adoptie en ondergebracht bij gastgezinnen. Later maakte de universiteit bekend toch door te gaan met de proeven op grote honden. Ze acht deze manier van testen medisch noodzakelijk.